Nergens anders wordt er tegenwoordig zoveel geschreven en gepraat over persoonlijke ontwikkeling als op de werkvloer. Een aantal decennia geleden was het nog heel normaal dat je een bepaalt vak leerde en in een daarbij behorend vakgebied terecht kwam. Als kind van een bakker werd je veelal zelf ook bakker. Fabrieksarbeiderskinderen werden vaak fabrieksarbeiders, boerenkinderen werden boeren. Je diende hooguit rekening te houden met wat technische vernieuwingen of het aanpassen van een aantal regels. Maar meestal traden kinderen in de carrièrevoetsporen van hun ouders. Traditioneel getrouw ook nog vaak volgens de zogenaamde mannenwerk en vrouwenwerk. En alleen in de wat hogere segmenten kwam verschuiving vaker voor.
Deze tijd ligt alweer ver achter ons. Er worden veel meer dan vroeger andere keuzes gemaakt. En wellicht met de komst van het jobhoppen en de zelfreflectie en zelfhulpboeken uit de jaren negentig is er een enorme vraag ontstaan naar persoonlijke ontwikkeling. Maar wat is persoonlijke ontwikkeling nu eigenlijk en voor wie en hoe doe je het?
Om terug te gaan naar de oorsprong van deze persoonlijk ontwikkeling en dan voornamelijk in het westen, moeten we verder terug dan wat je wellicht zou denken. En wel naar de periode 384 – 322 van voor onze jaartelling. Dat is de periode dat de Griekse filosoof Aristoteles leefde. In zijn Ethica Nicomachea definieerde hij persoonlijke ontwikkeling als phronesis of praktische wijsheid, waarvan het beoefenen ervan zou moeten leiden tot eudaimonia, meestal vertaalt als "geluk", maar accurater vertaalt als "het bloeien van de mens" of "een goed leven". Zijn ideeën beïnvloeden nog steeds het Westerse beeld van persoonlijke ontwikkeling. Aspecten hiervan komen onder andere terug in hoe men kijkt naar de economie en in positieve psychologie.
Dus het bloeien van de mens of een goed leven dient als uitgangspunt voor persoonlijke ontwikkeling. Nu we weten wat de eigenlijk betekenis van persoonlijke groei inhoudt dan kunnen we nu ook overgaan naar het hoe? Met andere woorden ‘hoe versterk ik de groei van mijn persoonlijke ontwikkeling?’
Als eerste punt waar je naar gaat kijken is, waar sta je nu, wie ben je? Doe een zelfanalyse en dan gaat het er niet om wat je kunt, want dat zijn vaardigheden, dat zijn zaken die je hebt aangeleerd. In dit geval gaat het over waar liggen mijn interesses, waar krijg ik energie van? Maar ook over hoe reageer ik op bepaalde zaken, waar ben ik minder goed in of waar hou ik van? Je kunt voor jezelf deze lijst vast nog wel veel langer maken. Maar het belangrijkste is ga voor jezelf na wie je bent. Tegenwoordig zijn retraites, overlevingstochten, lange wandelingen door zeer onherbergzame omstandigheden, nachtenlang eenzaam in het bos bivakkeren en commandotrainingen helemaal in. Maar vaak hangen hier ook best wel behoorlijke prijskaartjes aan. Maar als het je ding is, doe het vooral en laat je door mij niet tegenhouden. Het voordeel van dit soort avonturen is dat je de kans loopt jezelf tegen te gaan komen. En dat is ook juist de bedoeling van zelfreflectie. Een ander voordeel is dat je achteraf een mooi verhaal hebt om te vertellen. Kortom een win-win situatie dus.
Maar doe je het liever wat kalmer aan dan zijn er op het internet allerlei testen te vinden. Ik benoem er hier drie van.
The Big Five: De theorie van de Big Five geeft vijf dimensies waarmee het karakter, ofwel de persoonlijkheid, van personen beschreven kan worden door van elk van die dimensies aan te geven of die meer of minder van toepassing is op die persoon.
Enneagram: Het enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat zich met bewust of onbewust gedrag bezighoudt. De modellen geven de motivatie aan van waaruit in veel omstandigheden wordt gehandeld of gedacht. Volgens het enneagram is het ene persoonlijkheidstype niet beter dan het andere type. Elk type heeft eigenschappen die doeltreffend kunnen zijn.
Myers-Briggs type indicator (Jung Persoonlijkheidstest): Is een systematiek om de verschillen in persoonlijkheid van mensen te classificeren.
Goed je hebt de eerste stap doorstaan. Als vanzelfsprekend volgt daarop uiteraard:Stap twee, goed nu ben je op retraite geweest hebt vier dagen lang niets gezegd en anderen hebben ook niet tegen jou gezegd. Zodat je goed hebt kunnen nadenken over wie of wat je nu eigenlijk bent, waar je voor staat enzovoort. Maar nu, daar blijft het uiteraard niet bij. De volgende stap is uiteraard stappen zetten. Deze stap volgt eigenlijk vrij direct op de vorige want als jij na een weekeinde zwijgen in alle talen in je auto luidkeels zit mee te zingen op je favoriete muziek is die contemplatie weer snel verdwenen. En voordat je het weet zit je weer in de waan van de dag. Met andere woorden; actie!
Na je zelfreflectie ga je doelen stellen. Wat wil je gaan doen, wat wil je bereiken? Let daarbij wel op dat je doelen, haalbare doelen zijn. Onhaalbare doelen zijn luchtkastelen, ze zien er prachtig uit, maar zodra je ze wil betreden dan val je en daar heeft ook niemand wat aan. Goed je doelen zijn Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden, kortweg SMART.
Je doelen kun je ruwweg opdelen in twee verschillende soorten.
- Persoonlijk
Bij persoonlijk gaat het bijvoorbeeld over;
- Empathisch vermogen bijstellen
- Gezonder levensstijl
- Meer tijd doorbrengen met anderen
- Een bepaalde reis maken
- Beter omgaan met stress
- Zin van het leven vinden
2. Professioneel
Bij professioneel gaat het bijvoorbeeld over;
- Carrière maken
- Eigen bedrijf beginnen
- Opleiding volgen
- Effectiever werken
- Gelukkig zijn in je werk
- Beter samenwerken in een groep
De derde stap die je kunt doen is het maken van een POP (Persoonlijk Ontwikkel Plan). Bij Fantastische Baan B.V. hebben wij voor al onze medewerkers een POP beschikbaar. In dit plan ga je voor jezelf ordenen wat voor jou belangrijk is, wat je graag zou willen ontwikkelen en wat je daarvoor nodig hebt. Samen met een 360º feedbackformulier kun je dit geheel zelfstandig doen en uiteraard willen wij je daar alles zoveel mogelijk in ondersteunen. Fantastische Baan wil haar medewerkers de mogelijkheid bieden om samen met een coach doelstellingen bespreekbaar en realiseerbaar te maken. Mogelijkheden te over om binnen onze organisatie tot een fantastische baan en een optimale ontwikkeling van jezelf te komen.