Hoe je kunt werken als een Scandinaviër: 5 inspirerende gewoonten voor een gezonde en productieve werkcultuur
05 maart 2023 
5 min. leestijd

Hoe je kunt werken als een Scandinaviër: 5 inspirerende gewoonten voor een gezonde en productieve werkcultuur

Als Nederlanders hebben we vaak de neiging om hard te werken en ons volledig te focussen op onze professionele taken. We zijn trots op onze werkethiek en we zijn bereid om alles te doen om onze doelen te bereiken. Maar soms kan deze cultuur van hard werken ten koste gaan van onze mentale en fysieke gezondheid, onze productiviteit en ons welzijn op het werk.

 

Gelukkig zijn er andere culturen die ons kunnen inspireren om ons werk op een gezondere en effectievere manier aan te pakken. De Scandinavische cultuur staat bekend om zijn welzijnsgerichte werkgewoonten, waarbij de nadruk ligt op het vinden van een goede balans tussen werk en privé, het creëren van een gezonde werkomgeving en het cultiveren van positieve relaties met collega's.

 

In deze blog gaan we dieper in op drie belangrijke Scandinavische werkgewoonten en hoe ze kunnen worden toegepast in onze Nederlandse werkcultuur. Door deze gewoonten toe te passen, kunnen we ons welzijn verbeteren, onze productiviteit verhogen en een positieve impact hebben op onze collega's en onze organisaties. Dus laten we ons laten inspireren door de Scandinavische cultuur en samen werken aan een gezondere en effectievere manier van werken!

Scandinavische werkgewoonten worden steeds populairder over de hele wereld. In de afgelopen jaren hebben bedrijven in de Verenigde Staten en andere landen Scandinavische werkmethoden overgenomen om hun bedrijfscultuur te verbeteren en werknemers meer welzijn te bieden. Deze werkgewoonten zijn gebaseerd op de Scandinavische levensstijl, die bekend staat om zijn nadruk op gelijkheid, duurzaamheid en welzijn.

In deze blog zullen we de top drie Scandinavische werkgewoonten bespreken en misschien zelfs nog een vierde en vijfde toevoegen die u nog niet kende.

 

1.         Fika

De eerste werkgewoonte is Fika. Fika is een Zweeds woord dat verwijst naar een pauze om koffie te drinken en te socializen. Deze pauze is bedoeld om werknemers de mogelijkheid te geven om even te ontspannen en te socializen met hun collega's. Dit zorgt voor een positieve werksfeer en versterkt de teambuilding.

Fika gaat verder dan alleen koffie drinken. Het is een moment van rust en ontspanning waarbij er niet over werk wordt gesproken. Hierdoor kunnen werknemers hun batterij opladen en hun creativiteit bevorderen. Bedrijven die Fika omarmen, geven hun werknemers de ruimte om even te ontspannen en te genieten van een goede kop koffie.

 

2.         Korte werkweek

De tweede werkgewoonte is de korte werkweek. In Scandinavië is het gebruikelijk dat werknemers kortere werkweken hebben dan in veel andere delen van de wereld. In sommige landen, zoals Zweden, is het normaal om een werkweek van slechts zes uur te hebben. Dit lijkt misschien onmogelijk in sommige branches en bedrijven, maar kortere werkweken kunnen de productiviteit en het welzijn van werknemers verbeteren.

Werknemers hebben meer tijd om te rusten en te herstellen, wat leidt tot betere prestaties op de lange termijn. Bovendien kunnen kortere werkweken het stressniveau verminderen en het risico op burn-out verminderen. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid van werknemers en minder verloop.

 

3.         Minder hiërarchie, meer holacracy

De derde werkgewoonte is minder hiërarchie en meer holacracy. Scandinavische bedrijven staan bekend om hun vlakke organisatiestructuren en de nadruk op teamwork en samenwerking. In plaats van traditionele hiërarchische structuren, gebruiken veel bedrijven holacracy, waarbij teams samenwerken om doelen te bereiken en beslissingen te nemen.

Dit leidt tot meer betrokkenheid en empowerment van werknemers, waardoor ze meer verantwoordelijkheid en controle krijgen over hun werk. Het geeft werknemers de vrijheid om creatief te zijn en nieuwe ideeën

  

4.         Lagom

Naast fika, de korte werkweek en holacracy, is er nog een Scandinavische gewoonte die de moeite waard is om te bespreken: lagom. Lagom is een Zweeds woord dat kan worden vertaald als "niet te veel, niet te weinig, precies goed". Het gaat om het vinden van een balans en het vermijden van extremen. Dit principe wordt ook toegepast op de werkplek.

In praktijk betekent dit dat er aandacht wordt besteed aan een gezonde werk-privébalans. Werknemers worden gestimuleerd om hun tijd op de werkplek efficiënt te benutten, zonder te veel over te werken. Overwerken wordt vaak gezien als een teken van inefficiëntie en gebrek aan organisatie.

Lagom is ook terug te zien in de manier waarop beslissingen worden genomen. In plaats van het nemen van extreme beslissingen of het volgen van rigide regels, wordt er gezocht naar een gezonde balans tussen verschillende opties. Er wordt rekening gehouden met alle belanghebbenden en er wordt geprobeerd om consensus te bereiken.

 

5.         Hygge

Tot slot is er nog een andere Scandinavische gewoonte die op de werkplek kan worden toegepast: hygge. Hygge is een Deens woord dat staat voor gezelligheid en comfort. Het gaat om het creëren van een warme en uitnodigende omgeving waarin werknemers zich op hun gemak voelen.

 

In de praktijk kan dit betekenen dat er aandacht wordt besteed aan de inrichting van de werkplek. Er wordt gezorgd voor comfortabele stoelen en voldoende verlichting. Er is aandacht voor details, zoals planten en decoraties, die bijdragen aan een gezellige sfeer.

Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in teambuildingactiviteiten die bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid. Dit kan variëren van gezamenlijke lunches tot teamuitjes en andere sociale activiteiten.

Door de implementatie van deze Scandinavische gewoonten kunnen werkgevers bijdragen aan het welzijn van hun werknemers en het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving.

 

Maar hoe kunnen deze Scandinavische gewoonten concreet worden toegepast op de werkplek? Hieronder volgen enkele tips:

1.         Fika

Stimuleer het nemen van pauzes door middel van een dagelijks fika-moment. Dit kan een gezamenlijk koffiemoment zijn waarbij collega's de tijd nemen om even te ontspannen en met elkaar te praten. Het bevordert niet alleen de teamspirit, maar kan ook bijdragen aan het oplossen van problemen en het creëren van nieuwe ideeën.

2.         Korte werkweek

Overweeg om de werkweek te verkorten naar 6 uur per dag. Dit kan de productiviteit van werknemers verhogen en bijdragen aan een betere werk-privébalans. Daarnaast kan het zorgen voor minder stress en een verhoogd gevoel van welzijn onder werknemers.

3.         Minder hiërarchie, meer holacracy

Stimuleer een platte organisatiestructuur waarbij medewerkers meer verantwoordelijkheid en autonomie krijgen. Dit kan worden bereikt door het toepassen van de principes van holacracy, waarbij besluitvorming en verantwoordelijkheid worden gedecentraliseerd. Dit kan bijdragen aan een betere samenwerking en innovatie binnen teams.

4.         Lagom

Zorg voor een gezonde werk-privébalans door werknemers aan te moedigen om tijdens werktijd efficiënt te werken en niet te overwerken. Stimuleer daarnaast het nemen van voldoende pauzes en vakantiedagen om burn-out te voorkomen.

5.         Hygge

Creëer een gezellige en comfortabele werkomgeving door te investeren in comfortabele meubels, decoraties en verlichting. Stimuleer daarnaast sociale activiteiten en teambuilding om bij te dragen aan een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid.

Door deze Scandinavische gewoonten op de werkplek toe te passen, kunnen werkgevers bijdragen aan het welzijn van hun werknemers en het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving. Het kan bijdragen aan het verlagen van het ziekteverzuim en het verhogen van de motivatie van werknemers.

  

De blog beschrijft drie Scandinavische werkgewoonten die kunnen bijdragen aan een gezonde en productieve werkomgeving, namelijk fika, korte werkweek en minder hiërarchie. Daarnaast zijn er nog twee aanvullende gewoonten die kunnen worden toegepast, namelijk lagom en hygge. Tips worden gegeven om deze gewoonten concreet toe te passen op de werkvloer. Door deze gewoonten toe te passen, kunnen werkgevers bijdragen aan het welzijn van hun werknemers en het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving.

  

Om de Scandinavische werkgewoonten toe te passen, kan je zelf:

1.         Fika: Neem regelmatig korte pauzes om te ontspannen en te socialiseren met collega's.

2.         Korte werkweek: Overweeg flexibele werktijden of deeltijds werk om een betere balans tussen werk en privé te creëren.

3.         Minder hiërarchie: Ondersteun open communicatie en samenwerking tussen collega's en toon respect voor ieders ideeën en bijdragen.

 

Door deze gewoonten toe te passen, kan je, je eigen welzijn verbeteren en bijdragen aan een positieve en productieve werkomgeving voor jou en je collega’s.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen