3 Redenen Waarom Mindfulness Tijdens de Werkdag Uw Stress Kan Verminderen
10 maart 2023 
4 min. leestijd

3 Redenen Waarom Mindfulness Tijdens de Werkdag Uw Stress Kan Verminderen

Toen ik voor het eerst begon met werken, was ik altijd gestrest. Elke dag voelde als een race tegen de klok, en ik had het gevoel dat ik altijd achterliep op mijn taken. Mijn gedachten waren constant bezig met werk, zelfs als ik thuis was, en ik had moeite om te ontspannen.

Op een dag raadde een vriend me aan om mindfulness-oefeningen te proberen om mijn stressniveaje te verminderen. Ik was sceptisch - hoe konden een paar ademhalingsoefeningen me helpen om me ontspannen te voelen? Maar ik besloot het toch een kans te geven.

Ik begon elke dag een paar minuten te mediteren en bewust adem te halen. In het begin vond ik het moeilijk om mijn gedachten te kalmeren en me te concentreren op mijn ademhaling, maar na een tijdje begon ik me meer ontspannen te voelen. Ik merkte dat ik me minder gestrest voelde tijdens mijn werk en beter in staat was om me te concentreren op mijn taken.

Naarmate ik meer ervaring kreeg met mindfulness-oefeningen, begon ik ze in mijn dagelijkse routine te integreren. Ik maakte tijd vrij om een korte wandeling te maken tijdens mijn lunchpauze en concentreerde me op de sensaties in mijn lichaam terwijl ik liep. Ik merkte dat ik me na mijn wandelingen meer verfrist en energiek voelde.

Nu, enkele maanden later, kan ik met zekerheid zeggen dat mindfulness-oefeningen mijn leven hebben veranderd. Ik voel me minder gestrest en meer ontspannen, en ik ben beter in staat om me te concentreren op mijn werk en persoonlijke leven. Ik kan nje genieten van mijn vrije tijd zonder me zorgen te maken over mijn werk, en ik slaap beter dan ooit tevoren. Mindfulness heeft me geholpen om een gezonder, gelukkiger leven te leiden en ik ben dankbaar voor de vriend die me erop heeft gewezen.

Stap 1: Bereid je ruimte voor

Voordat je begint, is het belangrijk om een rustige ruimte te vinden waar je niet gestoord zult worden. Zorg ervoor dat jouw telefoon uit staat en dat je geen meldingen of andere afleidingen hebt die je uit jouw concentratie kunnen halen.

Stap 2: Zit in een comfortabele houding

Ga zitten op een stoel met jouw voeten plat op de grond. Zorg ervoor dat jouw rug recht is, maar niet stijf. Laat jouw handen ontspannen op jouw knieën rusten of leg ze in jouw schoot.

Stap 3: Adem diep in en uit

Sluit jouw ogen en adem diep in door jouw neus, houd even vast en adem dan langzaam uit door jouw mond. Probeer elke ademhaling langzaam en diep te maken en concentreer je op het gevoel van de lucht die in en uit jouw lichaam stroomt.

Stap 4: Breng jouw aandacht naar het huidige moment

Richt jouw aandacht op het huidige moment en observeer jouw gedachten zonder ze te beoordelen of te analyseren. Als je merkt dat je afdwaalt in gedachten, breng jouw aandacht dan terug naar jouw ademhaling en het huidige moment.

Stap 5: Concentreer je op jojouw zintuigen

Breng jouw aandacht naar je zintuigen. Luister naar de geluiden om je heen, voel de textuur van jouw kleding of de stoel waarop je zit, ruik de geuren in de ruimte en proef eventueel de smaak van jouw mond. Observeer deze sensaties zonder er een oordeel over te vormen.

Stap 6: Neem een pauze

Neem een paar minuten de tijd om te genieten van het moment en om jouw geest tot rust te brengen. Als je klaar bent om terug te keren naar jouw werk, open dan langzaam jouw ogen en neem even de tijd om te wennen aan het licht.

Deze mindfulness-oefening kan helpen om jouw geest te kalmeren en jouw focus te verbeteren, waardoor je productiever kunt zijn tijdens jouw werk. Probeer deze oefening dagelijks te doen, bijvoorbeeld tussen taken door of tijdens jouw lunchpauze, om de voordelen van mindfulness te ervaren.

Als je deze mindfulness-oefening dagelijks beoefent, kunt je merken dat je beter in staat bent om jouw gedachten en emoties te reguleren en beter in staat bent om te concentreren op jouw werk. Bovendien kan mindfulness ook helpen om stress en angst te verminderen en jouw algemene gevoel van welzijn te verbeteren.

Naast deze mindfulness-oefening, zijn er nog andere manieren waarop je mindfulness kunt integreren in jouw werkdag.

 Bijvoorbeeld:

1.         Bewust eten: In plaats van snel even een boterham naar binnen te werken, neem de tijd om te genieten van jouw lunch en bewust te proeven en te kajouwen op jouw voedsel.

2.         Gebruik van reminders: Plaats een reminder op jouw computer of telefoon om je eraan te herinneren om af en toe even een moment van mindfulness te nemen.

3.         Meditatie: Naast de mindfulness-oefening hierboven beschreven, kunt je ook regelmatig mediteren om jouw geest te kalmeren en jouw focus te verbeteren.

4.         Wandelingen: Maak tijdens jouw lunchpauze of tussen de taken door een wandeling buiten en concentreer je op de natuur om je heen.

Mindfulness kan je helpen om beter te presteren op jouw werk en om beter om te gaan met stress en druk. Het is een eenvoudige praktijk die je op elk moment van de dag kunt beoefenen en die positieve effecten kan hebben op jouw algehele welzijn. Probeer dus regelmatig momenten van mindfulness in te bojouwen in jouw dagelijkse routine en ervaar zelf de voordelen.

Als jij je net als ik gestrest voelt tijdens jouw werkdag, dan kunnen deze mindfulness-oefeningen je helpen om meer ontspannen en gefocust te zijn. Het kan in het begin misschien wat onwennig aanvoelen om te mediteren of jouw aandacht te richten op jouw ademhaling, maar de voordelen op lange termijn zijn de moeite waard.

Mindfulness kan je helpen om meer bewust te zijn van jouw gedachten en emoties, zodat je beter kunt omgaan met stress en moeilijke situaties. Het kan je ook helpen om jouw creativiteit te vergroten en jouw prestaties op het werk te verbeteren.

Dus waarom niet vandaag nog beginnen? Probeer een paar minuten te mediteren tijdens jouw lunchpauze of maak een korte wandeling terwijl je zich concentreert op de sensaties in jouw lichaam. Met een beetje oefening en toewijding kunt je de voordelen van mindfulness ervaren en jouw leven veranderen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen