Past het bedrijf echt bij mij?
06 juli 2022 
3 min. leestijd

Past het bedrijf echt bij mij?

Elk bedrijf heeft een cultuur, collega’s en een bepaalde structuur. Hier zijn heel veel varianten van te bedenken dat maakt of je ergens wel of niet past. 

Dit is het allerbelangrijkste om werkgeluk te ervaren, nog belangrijker dan het werk dat je doet. Uiteraard moet ook dit in lijn zijn met jouw kennis en kunde en passen bij jouw doel in het leven. 

Werkgeluk begint bij een passend bedrijf, dit is belangrijk want een merendeel van je dag ben je aan het werk met collega’s. 

 

De cultuur en de collega’s zijn dus belangrijke onderdelen van het werkgeluk en bepalen of een bedrijf echt bij je past. 

Dit zijn DE 5 dingen die je duidelijk moet krijgen voor jezelf bij het bepalen wat voor cultuur bij je past:

 

  • Groot (150+), klein(er) bedrijf (tussen 30 en 150) of klein bedrijf (30 -) 

Een bedrijf van een bepaalde omvang geeft een andere kijk op functies, werkzaamheden en met name de breedte van de rol. Hoe kleiner het bedrijf, hoe breder de rol meestal is. Dit kan erg leuk zijn doordat er een diversiteit aan taken is maar kan ook stressvoller zijn omdat je vaker afgeleid kan worden door andere taken. Dit vergt dus een andere inspanning. 

 

  • Hiërarchische of platte structuren

Binnen een bedrijfscultuur is het erg bepalend hoe de hiërarchie is opgebouwd. Is er bijvoorbeeld een grote management laag met meerdere lagen van managementteam – managementteam – directieteam – Aandeelhouders bijvoorbeeld? Dan zal je zien dat er een hele andere manier van aansturing is binnen het bedrijf en dat financiële cijfers en dashboards de boventoon spelen. Je bent minder persoonlijk betrokken en moet zorgen dat de rapportages tijdig en kloppend worden ingediend. Bij een platte structuur is er meestal meer ruimte voor persoonlijke inbreng en zal er een directe relatie zijn tussen de projectverantwoordelijke en directie. Hierdoor is er meer uitleg mogelijk en zal er minder worden gestuurd met dashboards.

 

  • Duidelijke takenpakket of vrije rol

Het lijkt me duidelijk dat de ene werkvoorbereider de andere niet is en dat is ook zo bij rollen binnen bedrijven. Er zijn bedrijven en mensen die houden van een voorgeschreven rol met een duidelijk takenpakket en zullen daar het liefst zo min mogelijk van afwijken. Hierdoor weten ze duidelijk wat van hen verwacht wordt en aan wie ze iets moeten vragen als ze het zelf niet weten of niet kunnen doen. Voor andere is dit een drukkend gevoel die de creativiteit plat slaat. Zij zullen zich verstikt voelen en niet goed tot hun recht komen, zij weten namelijk van zichzelf dat zij het verschil maken als een vliegende keep. Ze zullen altijd op de goede plek invallen en zorgen dat de taken gedaan zijn aan het eind van de periode. 

 

  • Leeftijd en samenstelling van het team waarin je komt te werken 

De leeftijd zegt iets over de cultuur binnen het team, allemaal jonge guppen of juist 50+ zegt iets over de cultuur en werk methodes binnen het team.

Ga voor jezelf na wat het beste werkt voor jou persoonlijk. Het beste klinkt een mix van jong en oud, is dat wel zo? 

Twee werkwijzes of juist een waar beide water bij de wijn doen? De ene volledig digitaal en de andere juist alles uitgeprint in een map zoals dat vroeger ging. Wat past bij jou, elke vrijdag een borrel en selfies bij elke activiteit of liever geconcentreerd werken en werk en privé gescheiden houden. 

 

  • Familiebedrijf, bedrijf met directeur groot aandeelhouder (DGA) of aandeelhouders 

Onder een familiebedrijf verstaan wij een bedrijf waar op verschillende posities en functies familieleden zitten, van administrateur, receptie, project en managent en directie. 

Familiebedrijven hebben het familiegevoel, een cultuur van betrokkenheid en verantwoordelijkheid, in hun DNA ingebakken. Er is een gevoel van betrokkenheid te voelen binnen het bedrijf. 

 

Onder een bedrijf met aandeelhouders verstaan we een bedrijf dat verantwoording aflegt aan zijn aandeelhouders. 

De cultuur binnen dergelijke vaak grote bedrijven is sterk afhankelijk van enerzijds hoe het met het bedrijf gaat, gaat het financieel slecht zal er namelijk veel druk zijn vanuit de aandeelhouders, en anderzijds van het middenmanagement. Er zal over het algemeen meer worden gestuurd op cijfers en rapportages dan bij andersoortige bedrijven. 

Het is belangrijk om ook gesprekken te voeren met toekomstig collega’s om de cultuur van dit bedrijf goed te doorgronden, er is daardoor ook niet eenzijdig iets te zeggen over soortgelijke culturen.

 

 Bedrijven met een DGA bedoelen we met 1 of meerdere eigenaren die ook de dagelijkse leiding hebben over het bedrijf. 

De cultuur is sterk afhankelijk en een weerspiegeling van de DGA. Het is belangrijk om ook gesprekken te voeren met toekomstig collega’s om de cultuur van dit bedrijf goed te doorgronden, er is daardoor ook niet eenzijdig iets te zeggen over soortgelijke culturen. 

 

  • Bonus: je kan ook nog opzoek gaan naar de betekenis voor jezelf en van het bedrijf

 

Het is belangrijk dat de betekenis van het bedrijf in lijn ligt met de betekenis van jou. Zorg dus dat je weet waar voor je het wilt doen, wat past beter bij je?

Goed doen voor andere mensen, geld verdienen, adviseren in het bedrijfsleven, elke dag in pak gehesen naar een marmerkantoor? Zorg dat je weet welke kant je op wilt en welke combinatie je graag terug ziet in het bedrijf waar jij je aan verbindt. 

 

Stichting/Vereniging

Corporate

MKB

 

Als je bovenstaande 6 tips hebt uitgevoerd, helemaal super!

Wij hebben binnenkort ook een vragenlijst online staan op basis van bovenstaande 6 vragen om je te helpen duidelijkheid te krijgen, geheel gratis voor jouw want iedereen verdient een Fantastische Baan. Volgende keer gaan we in op de valkuilen bij de zoektocht naar een nieuwe baan. 

Vind je het leuk, volg ons dan op Linkedin en via fantastischebaan.nl 

Over de schrijver
Reactie plaatsen