Polariteiten
Polariteiten
Polariteit, een concept van fysieke oriëntatie in uitersten (polen). Ogenschijnlijk twee tegenstrijdigheden die vaak lijnrecht tegenover elkaar staan. In menselijke vorm worden deze tegenstrijdigheden persoonlijkheden of deelpersoonlijkheden genoemd. Deze verschillen komen bij ieder mens voor, je bent voorzichtig maar voelt je ook aangetrokken tot wat meer avontuur. De ene keer ben je meer persoonlijk en de andere keer juist meer zakelijk ingesteld. Over het algemeen kun je hier waarschijnlijk best mee leven. De uitersten zijn vaak niet zo heel groot of je weet voor jezelf tot een besluit te komen. Maar een enkele keer staat er veel meer op het spel of kun je werkelijk niet tot een besluit komen. Zal ik de promotie accepteren of ga zal ik toch gaan voor dat huis aan de andere zijde van het land? Op het eerst gezicht zijn dit soort grote beslissingen niet makkelijk te combineren. En in een aantal gevallen zijn ze inderdaad niet beide gelijktijdig uit te voeren. Dan moet er een beslissing worden genomen. Eenvoudig is dat niet altijd, onmogelijk is het zelden.
Het volgende wordt vaak als voorbeeld gegeven om de verschillende deelpersoonlijkheden te ontwarren. Stel jezelf voor als de chauffeur in een rijdende bus. Achter in de bus zitten als passagiers al je deelpersoonlijkheden. De chauffeur bepaalt waar de reis naartoe gaat en komt daarbij in aanraking met allerlei gebeurtenissen, bochten in de weg of obstakels. De chauffeur wil daar behendig mee omgaan, maar je deelpersoonlijkheden komen met enig regelmaat één voor één naar voren en gaan zich met de rit bemoeien. Voor de één gaat het te snel, de ander wil een andere richting op, de derde vindt het te gevaarlijk en wil de bus verlaten. Telkens heeft een passagier wel wat aan te merken op het rijgedrag van de chauffeur of op de richting waarin de bus gaat. En jij de chauffeur wordt van de ene overtuiging naar de andere geslingerd. Rijd ik niet te hard, of juist te zacht? Is dit wel de juiste weg of was die andere beter geweest? Is die organisatie wel helemaal koosjer en moet ik investeren of moet ik mijn handen ervan aftrekken? Allemaal vragen waar je deelpersoonlijkheden wel antwoorden op weten, maar zijn ze ook juist en wat willen ze vertellen?
Een mooie methode om hiermee te werken is om iedere deelpersoonlijkheid een eigen naam te geven. Leuke voorbeelden hiervoor zijn Chris Criticus, Twan Twijfelaar of Dominique Dominant. Door de alliteratie, bekken ze lekker en blijven ze ook nog eens goed hangen.
De meeste deelpersoonlijkheden hebben over het algemeen een negatieve intonatie. Een criticus zal altijd en overal commentaar op leveren en een dominante persoonlijkheid laat niet snel over zich heen lopen en staat graag op de voorgrond. Maar hoe negatief ze ook mogen klinken ze doen dit uit een bescherming van het geheel, jou dus. Een deelpersoonlijkheid heeft dus wel degelijk een positieve zijde, namelijk ervoor zorgen dat de bus niet in een ravijn rijdt. Maar goed jij bent een uitstekende buschauffeur, je weet echt wel hoe je van A naar B moet komen zonder brokken te maken. En toch de criticus, de controle freak of de twijfelaar in jou komt af en toe naar voren gelopen en zal zich met het rijden gaan bemoeien.
De kunst is om uit te vinden waarom deze deelpersoonlijkheden zich met de reis inlaten. Waarom die twijfel, de kritiek, de bekendheid of juist die perfectionisme? Welk voordeel heb je te verwachten bij een van je persoonlijkheden? Om dit te achterhalen laat dit deel van je zichzelf die vraag stellen. Bijvoorbeeld, waar dien ik voor, waar sta ik voor, of wat is mijn verlangen, wat is het doel dat ik mij bemoei?
Allemaal vragen, die wij in onze speciale training zullen gaan tegenkomen en die wij trachten te beantwoorden.